Prezentare

Judeţul Braşov este situat în partea centrală a României, la imbinarea a două mari lanţuri muntoase: Carpaţii Orientali şi Carpaţii Meridionali, învecinându-se cu judeţele: Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Covasna, Harghita, Sibiu şi Mureş.

Suprafaţa judetţului este de 5.363 km², cu o densitate a populaţiei de 111 loc./km², peste media pe ţară de 90 loc./km², ocupând astfel poziţia a şaptea pe ţară la acest indicator. El cuprinde 4 municipii, 6 oraşe, 48 de comune şi 150 de sate.

Populaţia înregistrată la 1 iulie 2006, a fost de aproape 596.000 de locuitori, dintre care 75 % este stabilită în mediul urban şi 25 % în mediul rural. 63 % din populaţia urbana este concentrată în municipiul Braşov, unde locuiesc 281.375 de persoane, adică 47 % din populaţia totală a judeţului.

Relieful judeţului este format din munţi, depresiuni şi dealuri. Dintre acestea, munţii ocupă aproximativ 40 % din teritoriu, fiind plasati, in marea lor majoritate, la marginea sudica a judetului, intre limita cu judetul Sibiu – la vest – si limita cu judetele Buzau si Covasna - la est. Vaile traversate de Olt, culoarul Bran-Rucar, pasurile Predeal, Predelus, Bratocea si Tabla Butii, introduc pronuntate denivelari transversale in acest aliniament muntos, reducandu-i masivitatea si individualizand o serie de masive.

Economie, industrie, agricultura

La nivelul judetului se disting trei zone, fiecare avand un profil agricol particular. In zona Brasov predomina terenurile arabile, pasunile si fanetele. Acelasi profil caracterizeaza si zona Fagaras, aceasta deosebindu-se insa prin existenta livezilor. Particularitatea zonei Rupea este data de suprafata intinsa ocupata de pasuni, precum si de potentialul oferit de existenta viilor si a hameistilor.

Brasovul este si un important nod feroviar, detinand cea mai mare densitate de cai ferate din Regiunea de dezvoltare Centru (62 km/1000 km² fata de 43 km/1000 km²). Aici se intersecteaza toate caile de comunicatie prin care se realizeaza legatura intre regiunile din nordul tarii cu cele din sud si a celor din vest cu cele din est.

Turism si cultura

Pozitionarea geografica a judetului Brasov, in centrul tarii, favorizeaza dezvoltarea turismului sub forme diverse. Infrastructura feroviara si rutiera buna care asigura legatura cu capitala tarii, dar si cu Europa occidentala, face ca aici sa ajunga anual mai mult de 400.000 de vizitatori.

Resursele turistice sunt extrem de diverse, oferind varietate topografica, urme bine conservate ale trecutului istoric si multitudine culturala.

Intre resursele naturale cu potential turistic se numara Muntii Carpati si dealurile care ocupa mai mult de jumatate din teritoriul judetului si care ofera una dintre cele mai bine prezervate biodiversitati din Europa. Elementele rare de flora si fauna, au determinat crearea a doua parcuri nationale: Piatra Craiului, extins pe 15.000 de hectare si Bucegi cu cel mai spectaculos peisaj alpin. Un al treilea parc, Muntii Ciucas, se afla in curs de certificare.

Resursele culturale, comunitare si de patrimoniu ofera o combinatie deosebita de arhitectura, cladiri de patrimoniu, evenimente comunitare si monumente.

Patrimoniul cultural si istoric divers si bine pastrat de-a lungul vremii cuprinde urme ale diferitelor epoci si ale civilizatii: preistorie, Evul Mediu, Renastere, epoca baroca, secolul XIX, 1900, secolul XX.

Printre cele mai importante monumente se numara :

 • Biserica Neagra, cea mai mare constructie in stil gotic din Romania,
 • Biserica Sfantul Bartolomeu, cel mai vechi monument istoric al Brasovului datand din anul 1223,
 • Muzeul Primei Scoli Romanesti adapostit in cladirea vechii scoli infiintata cu cinci secole in urma,
 • Cetatea Brasovului ridicata intre secolele XIV si XVIII, considerata cea mai puternica cetate transilvana din acea vereme,
 • Turnurile Alb si Negru ce fac parte din vechea fortificatie a cetatii,
 • Poarta Ecaterina construita in stil renascentist datand de la sfarsitul secolului al XVI-lea,
 • Castelul Bran ridicat intre anii 1377-1381, ansamblu muzeal de importanta nationala prin valoarea sa istorica, vechime si autenticitate.
 • Cetatile taranesti de tipul celor fortificate sunt raspandite pe intreg teritoriul judetului si constituie cea mai importanta si originala contributie pe care arhitectura medievala a Transilvaniei a inscris-o in patrimoniul artistic european. Printre acestea se numara Cristian, Rasnov, Prejmer, Viscri, Codlea, Rotbav, Feldioara, Harman, Bod, Sanpetru si Rupea.

Judetul Brasov detine cele mai renumite marci ale turismului montan din tara, mai ales pentru sporturile de iarna si anume statiunile turistice Poiana Brasov si Predeal, apreciate si pe plan international pentru posibilitatile pe care le ofera. 43 % dintre structurile turistice ale Regiunii Centru sunt concentrate in judetul Brasov.

mai mult ↓
 • Cetatea Rupea

  Zona Rupea

  Situată în partea de nord a județului Brașov, zona Rupea este formată din 9 localități: un oraș Rupea și opt comune: Bunești, Cața, Hoghiz, Homorod, Jibert, Racoș, Ticuș, Ungra.

  detalii

 • Cetatea Făgăraș

  Ţara Făgăraşului

  Ţara Făgăraşului sau Ţara Oltului este una dintre cele mai mari şi mai bine individualizate depresiuni de contact ale Transilvaniei, mărginită la sud de Munţii Făgăraş şi Perşani şi la nord, nord-est de limitele sudice ale platoului Târnavelor; cursul viguros al Oltului o străbate de la est spre vest.

  detalii

 • Biserica Neagră

  Ţara Bârsei

  Țara Bârsei este o regiune istorică și etnografică din sud-estul Transilvaniei, cu Brașov cea mai importantă localitate.

  detalii

Vizitatorul nr. 121479
www.inforegio.ro
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
© Parteneriatul între Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov şi Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului