Evenimente

Spectacolele LUNII DECEMBRIE 2016- Centru Cultural Reduta


 

TÂRGUL DE TURISM AL ROMÂNIEI - BUCUREȘTI, 18.11.2016

În perioada 17-20 noiembrie 2016, Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov şi Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului din Judeţul Braşov au participat la Târgului de Turism al României (TTR), în standul alocat Autorității Naționale de Turism și Consiliului Județean Brașov.

TTR este organizat la București şi găzduit de Romexpo, în parteneriat cu Camerele de Comerţ şi Industrie din România, Asociaţia Naţionala a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR), Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) şi Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC).

Particparea ADDJB și APDT are ca scop asigurarea sustenabilității proiectului „Experienţe culturale de neuitat în inima Transilvaniei” Cod SMIS 18536.

 

 

Lectură cu Nadja Küchenmeister/ Berlin

21 noiembrie 2016, ora 17:00

Facultatea de Litere Braşov, B-dul Eroilor Nr. 25

Sala "Gheorghe Crăciun" (TP8)


Tânăra poetă Nadja Küchenmeister va da citire unei selecţii din poeziile sale la Maratonul de poezie al Facultaţii de Litere Braşov, din cadrul Festivalului „Etnovember”, în calitate de invitat special, în data de 21 noiembrie, ora 17:00, în Sala Gheorghe Crăciun (TP8).

Nadja Küchenmeister, născută în 1981 la Berlin, trăieşte acolo ca scriitoare independentă. A studiat Germanistică şi Sociologie la Universitatea Tehnică din Berlin şi la Institutul Literar German din Leipzig. Lucrează în radio ca şi critic literar sau ca autoare de piese radiofonice. A fost profesor invitat la Universitatea Bielefeld şi la Institutul Literar German din Leipzig. A primit numeroase distincţii, printre care Premiul Mondsee pentru poezie şi Premiul Literar al oraşului Bremen. În 2010 a apărut volumul de poezii „Alle Lichter“, la editura Schöffling &Co., iar în 2014 a urmat volumul „Unter dem Wacholder“, la aceeaşi editură.

Traducerea în limba română a poeziilor, redactată de Alexandru Şahighian, va fi proiectată în timpul lecturii.

Pe 22 noiembrie, Nadja Küchenmeister va conduce la Centrul Cultural German Braşov un workshop de scriere creativă, în cadrul căruia se propun analizarea mijloacelor prin care se transformă lumea în cuvinte, învăţând de aici pentru propriile experimente.

MUZEUL SATULUI VENEȚIA DE SUS

Sâmbătă, 5 noiembrie 2016, în prezența oficialităților locale și ai reprezentanților Serviciului Cultură Tradițională - Centrul Cultural „Reduta” Brașov, a fost inaugurat primul Muzeu al Satului Veneția de Sus.

 

«Bine-ați venit în căsuța noastră!», așa i-a întâmpinat Maria Boboia pe primii vizitatori ai Muzeului Satului din Veneția de Sus.

Maria Boboia s-a născut în satul cu comori, așa cum este denumită Veneția de Sus – denumire care se datorează unei legende locale. Mai bine de zece ani, Maria a fost plecată în Italia, însă ori de câte ori a avut ocazia, a îmbrăcat frumosul costum popular de Veneția, ia cu pumnișori și fota unică prin cromatica florilor țesute.

Dorul de casă a determinat-o însă, să se reîntoarcă pe meleagurile natale și animată de dorința de a promova tradițiile locale, a reînviat obiceiuri de care doar bătrânii din sat mai povesteau.

Astfel, două dintre cele mai frumoase obiceiuri tradiționale ale zonei etnografice Țara Făgărașului– Turca și Plugarul, au ajuns în cadrul unor expoziții organizate de către Serviciul Cultură Tradițională, la Castelul Bran.

Cei care ajung la muzeul din Veneția de Sus, pot admira de la războiul de țesut, la blidar, masă, ladă veche de zestre, pat amenajat cu cuverturi țesute în război și perini, precum și foarte multe obiecte de uz casnic tradiționale.

Accentul în organizarea interiorului cade însă pe textilele de casă: țoluri, păretare, ștergare ornamentale, cu o cromatică vie ce îmbracă pereții și obiectele de mobilier, toate într-o formă remarcabilă de conservare, așa cum a declarat Ioan Praoveanu - cercetător științific gradul I, doctor în etnologie, prezent la eveniment.

  Ștergare scurte sau „funde” cum se numesc în zonă, plasate la icoane, încântă privirea printr-un decor bogat, geometric și prin cromatica bazată pe roșu.

Multe dintre aceste țesături au fost lucrate de Mărioara Boboia, mama Mariei, în memoria căreia au fost puse bazele acestui muzeu. La confecționarea acestora au contribuit chiar Maria și sora ei pe când aveau doar zece ani, așa cum povestește aceasta din urmă, vizibil emoționată.

„Este o doriță și un vis împlinit; mă bucur enorm că am putut realiza acest muzeu al satului , reușind în câțiva metri pătrați să adun valori tradiționale românești. Fiecare bucățică de pânză are povestea ei, fiecare obiect are valoarea lui. Am reușit ca prin fiecare obiect adunat să îi aduc prezenți printre noi pe cei care nu mai sunt (...) Am pus în valoare o istorie și un neam. Vă aștept cu mare drag la Veneția de Sus, la Muzeul Satului!”, a declarat Maria Boboia.

În structura decorativă a interiorului, numărul mare al pieselor aparținând principalelor genuri ale creației populare – textile, port, ceramică, configurează prin reușita asociere stilul caracteristic zonei etnografice a Țării Oltului.

La 80 de ani de când Dimitrie Gusti inaugura Muzeul Satului, unul dintre primele muzee etnografice din lume, în Veneția de Sus – Satul cu comori, oameni cu dăruire față de tradiții, reușesc să reconstituie un veritabil interior țărănesc.

În contextul pericolului degradării elementelor de patrimoniu cultural, Serviciul Cultură Tradițională Brașov salută inițiativa comunității și a autorităților locale de a pune bazele unui Muzeu al Satului, acesta devenind o comoară  palpabilă din importanta vatră folclorică a județului nostru.” (prof. Adrian Vălușescu)

BALLETS DE FRANCE
BOLERO- Hommage a Maurice Ravel

Miercuri, 23 noiembrie 2016, ora 19:00

Cei doisprezece soliști  ai companiei de balet Ballets de France aduc în România un spectacol de excepție, care îmbină finețea și virtuozitatea baletului clasic cu expresivitatea dansului contemporan.

Spectacolul, pus în scenă de coregraful american Michael Fothergill, pe muzica izbitoare a lui Maurice Ravel prezintă într-o înlănțuire de tablouri variate, pe lângă celebrul Bolero, și arii lirice din cele mai mari opere pentru pian ale acestuia.

BOLERO este un spectacol de un înalt nivel artistic, accesibil tuturor datorită abordării originale a unui univers complex, clasic și deopotrivă modern.
Remi Lartigue, dansatorul cosmopolit care a adus o imagine nouă, tânără și liberă dansului clasic, a inițiat Ballets de France din dorința de a revigora această artă nemuritoare a dansului și de a impărtăși o viziune populară și accesibilă publicului. Soliștii companiei de balet, reuniți din patru colțuri ale lumii, reușesc cu dinamismul, entuziasmul și talentul lor, să creeze o nouă viziune asupra dansului, care combină arta cu tehnologia.

Biletele se pot achiziționa de la Centrul Cultural Reduta.Preț bilet: 50/60 lei (în funcție de categorie)

Inside Out

Live-jazz cu Florian Weber şi Markus Stockhausen/ DE

16 noiembrie 2016, ora 19:00

Sala Patria

Bucurie muzicală şi măiestrie. Florian Weber (pian), premiat la Echo şi WDR-Jazz şi Markus Stockhausen, renumitul trompetist şi compozitor, premiat şi el la WDR-Jazz, sunt maeştri ai genului. Din 2008 cântă împreună, păstrându-şi interesul pentru experimente. Compoziţiile multicolore ale celor doi muzicieni, improvizaţiile inspirate şi interpretarea intuitivă conduc spre un ansamblu armonios, iar instrumentelor le sunt “smulse” sunete nebănuite.

Ambii muzicieni se simt în elementul lor în muzica clasică, dar şi în jazz. Rafinamentul lor sonor atinge cele mai înalte standarde.

În concert îi lasă pe spectatori să ia parte la dialogul lor muzical şi sunt în permanenţă în căutarea „momentului magic” pe scenă.

Ei îşi aruncă unul altuia temele muzicale, câteodată progresii de acorduri complexe, vioaie şi jazzistice, apoi iar armonic-melodioase şi liniştite. Sunetul moale al trompetei este acompaniat de notele sensibile ale pianului.

Biletele, 30 RON şi 15 RON (preţ redus pentru elevi şi studenţi) se găsesc la Centrul Cultural German Braşov, Str. Lungă 31, tel. 0723 228 755 sau online, pe www.biletebrasov.ro.

Sponsori: Arvato, Premium Aerotec, Stabilus


Retour

Spectacol de dans contemporan al Studioului laborgras/ Berlin

7 octombrie 2016, ora 19:00

Centrul Cultural Reduta

Retour” este un solo pentru două dansatoare şi o muziciană.

Totul a început cu un solo, dar pe parcursul repetiţiilor echipa şi-a dat seamna că o singură dansatoare nu poate să interpreteze toate perspectivele, reflecţiile şi situaţiile. A doua dansatoare este suprafaţă de proiecţie, ecou şi oglindă a solistei. În Retour”, realitatea este pusă faţă-în-faţă cu iluzia şi aspiraţia, lăsând loc pentru diferite puncte de vedere.

Retour” înseamnă întoarcerea la o stare sau un loc din trecut şi apelarea a ceea ce tocmai a fost spus, gândit sau înfăptuit.

Colectivul laborgras a primit din partea Academiei Artelor premiul Kunstpreis Berlin 2015 pentru arte performative.

Spectacolul are loc în cadrul Zilelor Dansului Contemporan #neoteric.

Biletele (20 lei) se pot procura de la Centrul Cultural Reduta (Tel. 0746 186 523) şi online, pe biletebrasov.ro.

Finanţat de: NATIONALES PERFORMANCE NETZ (NPN) - o finanţare Tanz International din fondurile responsabililor guvernului federal pentru cultură şi media, în virtutea unei decizii a Parlamentului German. Cu sprijinul Primarului Berlinului, Cancelaria Senatului - Activităţi Culturale

Brașovul, promovat pe piața poloneză

Destinația turistică Brașov a fost promovată zilele acestea pe piața poloneză, în cadrul uneia dintre cele mai importante manifestări de profil din această țară.

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din județul Brașov a participat în perioada 15 – 17 octombrie, la cea de-a 26-a ediție a târgului internațional de turism “Tour Salon” Poznań (Polonia), în standul Autorității Naționale pentru Turism.

Pe lângă materialele tipărite, vizitatorii și expozanții au putut viziona și două scurte filme de promovare oferite de artistul fotograf, Claudiu Păduroiu.

În stand a fost prezentă Doina Nistor, un meșter popular din Brașov care realizează păpuși de colecție, din material textil, îmbrăcate în costume tradiționale românești.

Prezența la această manifestare se înscrie în campania de promovare a României ca destinație turistică și asigură o bună difuzare a informației despre oferta turistică din țara noastră, pe întreg teritoriul Poloniei.

Polonia este o piață dinamică, în creștere, reprezentând  o oportunitate foarte bună pentru România în special pe segmentul turism activ și de aventură, turism cultural și circuite. Principalele destinații căutate de turiștii polonezi care călătoresc în România sunt orașele din Transilvania (Brașov, Sibiu, Sighișoara), Maramureșul și Bucovina, Delta Dunării și Munții Carpați. În perioada ianuarie – iulie s-au întregistrat de 194.863 sosiri ale turiștilor polonezi la punctele de frontieră, conform Institutului Național de Statistică.

România a fost prezentă la Tour Salon cu un stand de 50 mp în care au fost prezentate, pe lângă APDT Brașov, 7 firme românești, care promovează circuite culturale, city break, turism activ și de aventură, sejururi la Marea Neagră, precum și oferte de iarnă.

Calendarul evenimentelor culturale din Brașov - OCTOMBRIE 2015

>>Calendarul evenimentelor luna octombrie 2015

Calendarul evenimentelor culturale din Brașov - SEPTEMBRIE 2015

>>Calendarul evenimentelor luna septembrie 2015

Calendarul evenimentelor culturale din Brașov - AUGUST 2015

>>Calendarul evenimentelor luna august 2015

Calendarul evenimentelor culturale din Brașov - IULIE 2015

>>Calendarul evenimentelor luna iulie 2015

 

Calendarul evenimentelor culturale din Brașov - IUNIE 2015

>>Calendarul evenimentelor luna iunie 2015

 

Calendarul evenimentelor culturale din Brașov - MAI 2015

>>Calendarul evenimentelor luna Mai 2015

PLUGARUL
Centrul  Cultural  REDUTA Braşov, prin Serviciul  pentru  Cultură Tradiţională vă  invită  luni,  13 aprilie 2015, începând cu ora 12.00,  să luaţi parte la obiceiul tradiţional Plugarul care va avea loc în satul Vad, comuna Şercaia.
Obiceiul “Plugarului” este o manifestare folclorică cu caracter agrar la care participă întreaga comunitate sătească şi care se repetă în fiecare an , a doua zi de Paşte, în mai multe sate din zona etnografică a Ţării Făgăraşului.
„Plugarul” este un obicei de primăvară, un scenariu ritual al morţii şi renaşterii anuale a divinităţii vegetale. Rolul principal îl are flăcăul care a ieşit primul la arat în acel an.
Ceremonialul cuprinde mai multe secvenţe rituale: după alegerea plugarului urmează ca în prima zi de Paşte fetele să împletească legături din grâu verde cu care a doua zi plugarul va fi „gatit”. Grâul verde este simbol al începutului unui nou ciclu.
Serbarea plugarului începe cu ascunderea acestuia în incinta gospodăriei sale, urmată de căutarea lui. După ce este găsit, urmează gătirea cu grâul verde; plugarul este apoi urcat pe o grapă de lemn şi purtat spre râu de către ceilalţi feciori. Aici este scufundat cu grapă cu tot de patru ori în cele patru zări. Plugarul îi stropeşte apoi pe sătenii adunaţi pe malurile râului, dar mai ales pe tinerii care s-au căsătorit în acel an, cu scopul ca gospodăriile şi căsnicia lor să fie rodnice şi îmbelşugate.


Centrul  Cultural  REDUTA Braşov, prin Serviciul  pentru  Cultură Tradiţională vă  invită  luni,  13 aprilie 2015, începând cu ora 12.00,  să luaţi parte la obiceiul tradiţional Plugarul care va avea loc în satul Vad, comuna Şercaia.
Obiceiul “Plugarului” este o manifestare folclorică cu caracter agrar la care participă întreaga comunitate sătească şi care se repetă în fiecare an , a doua zi de Paşte, în mai multe sate din zona etnografică a Ţării Făgăraşului.
„Plugarul” este un obicei de primăvară, un scenariu ritual al morţii şi renaşterii anuale a divinităţii vegetale. Rolul principal îl are flăcăul care a ieşit primul la arat în acel an.
Ceremonialul cuprinde mai multe secvenţe rituale: după alegerea plugarului urmează ca în prima zi de Paşte fetele să împletească legături din grâu verde cu care a doua zi plugarul va fi „gatit”. Grâul verde este simbol al începutului unui nou ciclu.
Serbarea plugarului începe cu ascunderea acestuia în incinta gospodăriei sale, urmată de căutarea lui. După ce este găsit, urmează gătirea cu grâul verde; plugarul este apoi urcat pe o grapă de lemn şi purtat spre râu de către ceilalţi feciori. Aici este scufundat cu grapă cu tot de patru ori în cele patru zări. Plugarul îi stropeşte apoi pe sătenii adunaţi pe malurile râului, dar mai ales pe tinerii care s-au căsătorit în acel an, cu scopul ca gospodăriile şi căsnicia lor să fie rodnice şi îmbelşugate.

 

AULODIA 2015

Liceul de Muzică „Tudor Ciortea” din Brașov, organizează în perioada 8-9 mai 2015, la Sala Patria din Brașov, cea de-a șaptea ediție a concursului internațional de interpretare instrumentală „Aulodia”. Instrumentele ce vor concura anul acesta sunt: flaut, oboi, clarinet, blockflote, fagot, trompetă, corn, percuție, nai, acordeon și grupuri camerale.


„Împuşcatul cocoşului”

Duminică, 05 aprilie 2015, începând cu ora 14.00, Primăria comunei Apaţa organizează evenimentul „Împuşcatul cocoşului”.
Este vorba despre un obicei tradiţional, specific comunităţii din Apaţa. Se crede că originea obiceiului este legată de o legendă a locului din secolul al XIV-lea. În timpul unei invazii tătăreşti, populaţia s-a retras în cetate. Invadatorii au pustiit localitatea, dar la retragere au auzit un cântat de cocoş în cetate, locuitori refugiaţi fiind astfel descoperiţi. Cetatea a fost asediată, iar supravieţuitorii au hotărât drept pedeapsă, împuşcarea cocoşului care i-a trădat.
Astăzi participanţii la acest obicei sunt copii, scopul sărbătorii fiind iniţierea tinerilor şi tragerea la ţintă, cu arbaleta. Locul cocoşului viu fiind luat de unul desenat. În fiecare an în ziua de Paşte, după ieşirea de la biserică întreaga comunitate maghiară participă la acest străve

Vizitatorul nr. 121479
www.inforegio.ro
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
© Parteneriatul între Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov şi Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului