Cetăţi şi castele

Cetăţile şi Castelele din Judeţul Braşov îi impresionează pe vizitatorii care le trec pragul sau doar le zăresc, câteva clipe, din goana maşinii. Dincolo de latura spectaculară şi de valoarea lor istorică, cetăţile şi castele mai spun ceva despre cei ce au locuit acest ţinut aflat la răscrucea drumurilor comerciale dintre Apus şi Orient, dar şi în calea unor năvăliri pustiitoare.

Ele spun că localnicii au avut forţa economică de a susţine aceste construcţii impunătoare. Pentru că cetăţile, fie că au apărat oraşe, sau sate, de cele mai multe ori au aparţinut comunităţii locale, iar efortul de a le ridica a fost susţinut de acestea. La Râşnov şi la Rupea se vorbeşte despre existenţa unor cetăţi ţărăneşti şi înainte de venirea teutonilor pe aceste locuri şi de colonizarea cu etnici germani. La Făgăraş a existat o fortificaţie înainte de preocuparea lui Ştefan Mailat de a ridica cetatea pentru a avea un o reşedinţă puternic întărită, care să-i ofere siguranţă în jocul său politic.

Braşovul, un adevărat oraş cetate, dovedeşte cu tărie acest lucru pentru că bastioanele poartă până azi numele breslelor de meseriaşi care le-au construit, înzestrat şi, în bună măsură, le-au întreţinut. Iar la construirea restului cetăţii a contribuit fiecare braşovean pentru că, atunci ca şi acum, ei plăteau taxe. Iar acest argument se extinde şi asupra celorlalte localităţi. Până şi în ceea ce priveşte Castelul Bran se poate vorbi despre acest aspect, pentru că primul document care pomeneşte locul vine de la cancelaria lui Ludovic I de Anjou, care în 1377 acordă saşilor braşoveni privilegiul de a construi, pe cheltuiala lor, o cetate nouă din piatră, iar fortificaţia a fost înzestrată cu un domeniu a căror sate de iobagi erau obligate să întreţină construcţia şi garnizoana. Atunci când cetatea sau castelul avea statut de reşedinţă intervenţia proprietarului însemna şi un efort financiar, dar nu ne putem imagina că localnicii nu participau într-un fel la susţinerea acestuia.

Toate aceste monumente reprezintă o moştenire extraordinară pentru fiecare aşezare în care există. Dincolo de valoarea istorică, în situaţiile în care autorităţile au făcut efortul să le restaureze şi să le întreţină, ele au devenit o resursă pentru dezvoltarea aşezărilor. Branul este un exemplu de notorietate în acest sens, Braşovul, la fel, iar Râşnovul a devine un punct de atracţie pentru tot mai mulţi turişti, de la an la an. Este lăudabilă strădania celor care organizează evenimente deosebite, târguri, festivale medievale, turniruri, festivale de muzică diversă, întotdeuna, indiferent ce se-ntâmplă în cetate sau sub zidurile ei, sunt îmbogăţite de prezenţa acestora şi aerul lor de poveste. Iar cetăţile şi castele reînvie.

mai mult ↓
 • Cetatea Rupea - vedere de ansamblu

  Cetatea Rupea

  E martora trecerii vremurilor peste ţinuturile din jur, parcă dintotdeauna, căci pe dealul de sub ea s-au găsit urme de locuire încă din paleolitic și neolitic. Dacii au ridicat aici prima întăritură în jurul așezării Ramidava sau Rumidava. Romanii au clădit un castru pe care l-au numit Rupes, de la stâncă. De aici se trage și numele românesc al locului: Rupea. Mai târziu, în secolul X a început construirea cetăţii, care în secole de-a rândul a crescut într-o spirală de piatră, cu incinte succesive, întărite cu turnuri poligonale. Fortificaţia se-nscrie în rândul cetăţilor ţărănești, iar cele trei incinte distincte sunt numite cetatea de sus, cetatea de mijloc și cetatea de jos.

  detalii

 • Ansamblul castelului Sukosd Bethlen

  Ansamblul Castelului Sukosd - Bethlen de la Racoş

  A fost construit în 1624 de familia grofului Istvan Sükősd, pe domeniul primit de acesta de la principele Gabriel Bethlen. Zidurile închideau o incintă rectangulară întărită la colţuri cu bastioane circulare. În ciuda aspectului de cetate, construcţia a fost în primul rând o reședinţă nobiliară luxoasă și confortabilă, fortificată totuși pentru a face faţă unei eventuale năvăliri turcești, dar mai ales pentru a rezista răscoalelor ţărănești.

  detalii

Vizitatorul nr. 121479
www.inforegio.ro
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
© Parteneriatul între Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov şi Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului