Biserici fortificate

Bisericile-cetate au fost ridicate odată cu venirea Cavalerilor Teutoni în Ţara Bârsei, dar teutonii au fost apoi expulzaţi, iar unele dintre lucrările lor nu erau terminate în acel moment, astfel că localnicii au continuat și au întreţinut apoi aceste edificii. Mai știm că în aceste așezări sașii au pus bazele administrării locale și că aveau un statut privilegiat și, în același timp, cu totul binemeritat. Dar nu a trecut graniţa timpului vreun episod în care sașii să închidă cetatea în faţa românilor sau secuilor din sat atunci când așezarea lor a fost ameninţată. Cel puţin la nivelul legendei, un astfel de episod ar fi rămas în memoria colectivă locală.

Asta nu spun catalogările și atestările acestor monumente extraordinare. Chiar dacă trăiau mai bine unii decât ceilalţi, chiar dacă existau nenumărate lucruri care-I despărţeau, și-n viaţa de toate zilele și în ceasuri de cumpănă pentru toţi, acei oameni au știut ce înseamnă cuvântul „împreună“, chiar dacă-l spuneau în limbi diferite.

mai mult ↓
 • Ansamblul bisericii evanghelice fortificate din Cristian - vedere de ansamblu

  Ansamblul Bisericii evanghelice fortificate din Cristian

  Cum puteau să-i numească oamenii locului pe coloniștii de neam germanic care s-au așezat în vecinătatea satelor lor? Românii or fi zis c-au mai venit niște creștini, ungurii i-or fi chemat Keresteny, iar satului acestora nu i-au putut spune altfel decât Kerestenyfalu. Cam așa sună și documentul cancelariei lui Ludovic de Anjou, atunci când vorbește prima dată de Cristian, la 1362.

  detalii

 • Ansamblul bisericii evanghelice fortificate din Hărman

  Ansamblul Bisericii evanghelice fortificate din Hărman

  Istoria locului seamănă cu cele ce s-au petrecut la Prejmer. De fapt, începuturile localităţilor Prejmer, Hărman și Sânpetru aproape că se confundă. Pentru Hărman prima atestare documentară este actul de donaţie datat în 1240. Însă colonizarea condusă de venirea teutonilor a pus bazele așezării, mai devreme, în al doilea deceniu al secolului al XIII-lea.

  detalii

 • Ansamblul bisericii evanghelice fortificate din Prejmer

  Ansamblul Bisericii evanghelice fortificate din Prejmer

  În cadrul ansamblului bisericii evanghelice fortificate din Prejmer se află biserica - cetate bine conservată, ce deţine un puternic sistem de fortificaţii. De altfel, ea este inclusă în patrimoniul mondial Unesco, iar catalogul Michelin, prin acordarea a 3 stele, îi atestă statutul de cel mai bine cotat obiectiv românesc.

  detalii

 • Ansamblul bisericii evanghelice din Sânpetru

  Ansamblul Bisericii evanghelice fortificate din Sânpetru

  Se spune că Sânpetru a devenit așezare locuită datorită „grupului celor 100 de prejmereni”. Aceștia erau coloniști și cavaleri teutoni care s-au mutat pe aceste locuri venind dinspre Prejmer. Sub numele de Mons Sanctis Petri, satul este pomenit de abia la 1240.

  detalii

Vizitatorul nr. 121479
www.inforegio.ro
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
© Parteneriatul între Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov şi Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului